TUTVUSTUS

Tere tulemast Virtuaalsesse Vanatehnikamuuseumi!


Virtuaalne Vanatehnikamuuseum (VVM) kogub digipilte autodest, mootorratastest ja jalgratastest, mida võiks nimetada vanasõidukiteks. Vanasõiduki mõiste on kokkuleppeline ja võiks meie kontekstis tähendada sellist sõidukit, mis on vähemalt 25 aastat vana, mida kasutatakse hobisõidukina ja mille seisukord ei teeks häbi sõiduki omanikule ega selle eksponeerijatele. Sõiduki "kodumaaks" peaks olema Eesti.

Niisiis on VVM-i eksponaadid mitte autod, mootorrattad, jalgrattad, vaid nende digitaalsed kujutised. Tahame lisaks sellele anda ka lühikese ülevaate sõiduki tehnilistest andmetest, ajaloost, taastamisest ja omanikust pildi tegemise ajal.

 

Milleks selline muuseum?

Muuseumi mõte tekkis juba natuke aega tagasi, kui sai tehtud plaane Unicwebi sisust ja ülesehitusest. Nimelt tuli päevakorrale küsimus Eesti vanade autode - mootorrataste praegusest käekäigust. Selgus, et paljudel juhtudel oli olemas kellegi vanema tehnikahuvilise mälestus kunagi seitsmekümnendatel täies hiilguses olnud sõidukist. Kui hakkasime jälgi ajama, tuli välja, et paljusid isendeid ei olnud enam olemas. Mõned olid müüdud välismaale, mõned aga olid oma maise olemasolu sootuks lõpetanud. Kas nendest sõidukitest ka mingit materiaalset jälge, näiteks foto näol, oli alles jäänud, jäi paljudel juhtudel selgusetuks. Võib-olla on pildid olemas? Kelle valduses? Kas neid näha ka saab? Millistel tingimustel? Need ja veel paljud muudki küsimused jäävad üsna tihti vastuseta. Kõik need asjaolud viisidki mõttele hakata koostama pildikogu, mis oleks kõigile huvilistele veebis kättesaadav.


Teine põhjus Virtuaalmuuseumi tegemiseks oli asjaolu, et kõik materiaalne, mis siia ilma on loodud, ei ole igavene. Meie püüame hankida vanasõiduki pildid siis, kui "halastamatu aeg" ei ole oma "hävitustööga" veel liiga kaugele jõudnud. Rikkamates riikides kogutakse kultuuriväärtust omav vana tehnika muuseumidesse ja eksponeeritakse avalikult. Eesti tingimustes on vanatehnikamuuseumide teke alles oma tee alguses. Virtuaalmuuseum ei pretendeeri tavalise muuseumi asendajaks, küll aga püüab täita seda lünka, mis on paljude aastate jooksul tekkinud. Pealegi, virtuaalmuuseumi tegemiseks ei ole vaja palju raha. Piisab, kui on olemas huvilised, kes on nõus ühise eesmärgi nimel natuke oma vaba aega ohverdama ja mõned toetajad, kes maksavad kinni väikesed väljaminekud. Virtuaalmuuseumiga saab hakata peale praegu kohe!


Unicwebi ja Eesti Antiikautode Galerii (EAG) poolt algatatud VVM ootab oma meeskonda kõiki, kes tahavad oma nõu ja jõuga olla abiks uute eksponaatide hankimisel. Teretulnud on kõik teated heas korras olevatest vanasõidukitest, samuti loodame koostööle pilditegijatega üle Eesti.


Täname kõiki vanasõiduki omanikke, kes on lubanud oma "sõpra" pildistada ja mõistvalt suhtunud meie ettevõtmisesse. Samuti täname kõiki toetajaid.



Virtuaalse Vanatehnikamuuseumi meeskond 

2006

Toetajad: