AUTO
S1L (1953)

S1L


1953
NSVL


Tehnilised andmed:
Käsijuhtimisega mootorkäru invaliidile.
Mootor: 1-silindriline, õhkjahutusega, kahetaktiline Moskva mootorratta mootor. Töömaht 123ccm, võimsus 3 kW.
Kolmekäiguline reverskastiga jõuülekanne, tagasillavedu. Elektrisüsteem on 6V pingega. Kütusekulu u. 6 liitrit/100km.
Keretüüp lahtine, uksi kaks, istekohti kaks. Tühimass 350 kg, kandevõime 100 kg. Mõõdud (P x L x K)
2650 x 1388 x 1330. Valmistati aastatel 1952–1955 19 128 tükki.

Ajalugu:
Need autod valmistati spetsiaalselt liikumispuudega inimestele ning anti neile tasuta kasutamiseks. Kümneaastase kasutamisperioodi järel tuli sõiduk riigile tagastada, kuna omanikuks jäi riik. Sõidukid utiliseeriti. Seetõttu on tänini säilinud autod haruldus ja omal ajal võis sõiduki tagastamata jätmise kvalifitseerida kui riigivara riisumise, mis tõi kaasa palju rangemad sanktsioonid kui eraisiku vara vargus. Auto osteti Rakvere külje alt Küti külast Morgani käest 1999 aastal. Eelmised omanikud ei ole teada.

Taastamine:
1999 talv kuni 2000 suvi täielikult renoveeritud. Auto kere on torudest raamil, raami alumine pool on täielikult uus, ka enamik plekiringist on välja vahetatud. Katus on uus, samuti presendist uksed ja istmekatted. Mootori remondi tegi varalahkunud Toivo Vides, mootor on originaal. Värvkate on uus, toon ei ole hetkel õige, originaalis olid need sõidukid tumerohelised või helesinised. Taastamise juht oli Vahur Sirk.
Originaalsus omaniku hinnangul ca 98% - hetkel on puudu esimesed amortisaatorid, seisupiduri hoovastik ja tagavararatas.

Omanik:
Ervin Sirk

Asukoht:
Tallinn

Pildistatud 2006
Toetajad: