MOTO
CZ 175 Tüüp 450.03 (1963)

CZ 175 Tüüp 450.03


1963
Tšehhoslovakkia

 
Tehnilised andmed:
Mootor: ühesilindriline, kahetaktiline, õhkjahutusega, töömaht 175 ccm, võimsus 8 kW.
Ketivedu tagarattale, neljakäiguline käigukast. Kütusekulu 3,5 l/100km.

Ajalugu:
Mootorratta esimene omanik, Einar Kudevita, meenutab: ” Kõikide asjaosaliste mälestuste kokkupanemisel jõudsime tulemusele, et ratas sai ostetud 1963. aasta septembris. Pikki sõite temaga ei ole kunagi tehtud. Pikimateks kujunesid mõned komandeeringud Kohtla-Järvele ja Jõhvi. Kuna ta oli kasutuses lühikest aega, ei olnud temaga ka erilisi probleeme, kui mitte arvestada süütepooli vahetamist. Muud vead olid nö. kosmeetilise iseloomuga ja tulenesid pigem minu oskamatusest, kui ratta konstruktsioonist. Olime ju tollal kõik alles üsna rohelised selles, mis puutus mootoritesse. 
Ka sellel ajal harrastati teatud "tuunimist". Minu puhul piirdus see küll ainult porilaudade ääristamist televiisori "Rekord" ekraani ümbritseva plastribaga.”
Järgmine omanik oli Arvo Kalvik. Tema ostis mootorratta oma sõbralt 1966. aastal. Müügitehingu vormistamine toimus 15.08.1970. Ka Arvo ei sõitnud rattaga kuigi palju, kuna 1970-ndate alguses ostis endale Ziguli ning mootorratas seisis üle kolmekümne aasta Arvo kuuris teki all. 2002 aastal arvas Arvo, et ega ta enam sellega sõitma hakka. Uueks omanikuks sai Indrek Sirk. Pärast karburaatori ja kontaktide puhastamist ning kütuse paaki valamist käivitus mootor probleemideta.

Taastamine:
Mootorratas on säilinud tehasekomplektsuses ning on originaalläbisõiduga 16000 km. Seetõttu on hoidutud põhjalikest restaureerimistöödest, et säilitada olemasolevat. 2006 aastal otsustasin ratta liiklusregistris registreerida ning kuna „musta numbri“ saamiseks ei olnud vaja suuri pingutusi teha, siis sai mõned detailid "üle käidud". Mootorrattale on väljastatud nö vana korra järgi unikaalse sõiduki sertifikaat nr. 0025. Vanasõidukiks tunnustamist ei ole siiani ette võtnud.

Mootorrattal on taastatud sadul, kütusepaak, uuesti kroomitud sumbuti ja leegitoru, värvitud silinder, vahetatud tagumise ratta velg  ja kodarad ning tehtud pisemaid tehnilisi remonte-hooldusi. Seetõttu võib rattal leida aastatega tekkinud kriime ning väiksemaid roostes kohti, samuti on värv veidi luitunud. 

Omanik:
Indrek Sirk

Asukoht:
Tallinn

Pildistatud 2009

Toetajad: