AUTO
Ford TT (1920)

Ford TT (1920)


1920
USA


Tehnilised andmed:
Mootor R4, 2900ccm, võimsus 15 hj., auto kandejõud on 1 tonn. Käigud: edasi kaks; tagasi üks. Kirjade järgi peaks maksimaalne kiirus olema 55 km/tunnis. Selle kiiruse kohta arvab peremees, et ega ta vist üle 40 küll ei lähe, aga ega väga täpset mõõtmist ka keegi teinud ei ole.

Ajalugu:
Selle auto saamislugu ulatub tagasi aastasse 1988. Toomas Pärtma leidis ühest mahajäetud talust vanaaegse automootori. Sellega seoses meenus talle isalt lapsepõlves kuuldud jutt, et kunagi oli vanaisal olnud Ford veoauto. Nende kahe seiga tulemuseks oli see, et Toomasel tekkis unistus: kui saaksin endale ka kunagi sellise veoauto! Toomas kaevas maa seest välja auto raami. Juhuslikult tuli samast kohast välja ka mootori karteri põhi. Ja kinnitusaugud täpselt sobisid! Õige ruttu sai selgeks, et tegemist ongi Ford TT raami ja mootoriga. Toomase vanaisa autost oli säilinud ainult raam ja tagumine vedru koos vedrukronsteinidega, kardaanirist ja veel "peoga" väiksemaid osi. Vaatamata sellele lasi Toomas kodus lahti jutu, et hakkab taastama vana-aegset veoautot!

Taastamine:
 Kõik ülejäänud osad on "jupi-kaupa" kuskilt otsitud ja leitud. Õigupoolest oli ju algul ainult mootor... Kogu taastamistööst on tubli 90% auto omaniku kätetöö. Teistelt on tellitud ainult sellised asjad, mida endal polnud võimalik teha. 2008 kevadel arvab Toomas: "Selle kahekümne aastaga, mil ma oma vanaisa Fordi olen taastanud, on suureks sirgunud mitmeid noori naisi, kellest mõned on jõudnud juba mehelegi minna! Seepärast oleks patt, kui ma sellel suvel oma veoautot rahvale ei näitaks. Kui midagi peaks vahele tulema ja auto ise ei sõida, veame ta kohale!" "Ford 100" kokkutulekule Pärnus, sõitis vana veoauto oma käiguga ja jõudis tervelt Viljandimaale tagasi ka! "Musta numbri" vääriliseks tunnistati 2008. aasta sügisel. Originaalsus tunnustamisakti järgi on 95,8%.

Omanik:
Toomas Pärtma

Asukoht:
Viljandimaa

Pildistatud 2008
Toetajad: