MOTO
Pannonia de Lux TLB (1961)

Pannonia de Lux TLB


1961
Ungari


Tehnilised andmed:
Mootor on ühesilindriline, töömaht 250 ccm, kahetaktiline, õhkjahutusega. Võimsus on 14 Hj. Käigukast on neljakäiguline. Elektrisüsteem töötab 6V pingega, kasutatakse patareisüüdet. Kütusepaagi maht on 18 liitrit ja keskmine kütusekulu 4,5 l/100km.

Ajalugu:
See ratas on imporditud 2007. aasta kevadel Poolast. Omanikest ega eelnevast ajaloost palju teada ei ole. Ratas oli kasutusel viimati 30 aastat tagasi ning reaalne läbisõit on väga väike. Kahjuks on ratas üle elanud ka üleujutuse Poolas ning seetõttu võis roostekahjustusi leida rohkem kui tavaliselt. Teadaolevalt on Eestis selliseid rattaid 5-6 eksemplari ringis.

Restaureerimine:
Mootorratas on ostetud pooleldi komplekteerituna, palju osasid oli puudu. Ebay ning Ungari "kaaskannatajate" abiga sai ratas enam-vähem ära komplekteeritud ning algasid kaks aastat kestnud restaureerimistööd. Tööde käigus sai valmistatud nii mõnedki puuduvad osad ning remonditud olemasolevaid. Keerulisemateks töödeks osutusid plekkdetailide remonttööd ning suhteliselt haruldase süütesüsteemi kordaseadmine. Praeguseks on kõik takistused ületatud ning ratas võimeline liikuma omal jõul. 2009. aastal sai osaletud Kindral Laidoneri Memoriaalil.
Mootorratta originaalsust hindab omanik umbes 95%-liseks.
Pilte mootorrattast enne taastamist: http://www.vanatehnika.ee/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=51
Taastamise käigust: http://www.vanatehnika.ee/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=51

Omanik:
Siim Mäesalu

Asukoht:
Tallinn

Pildistatud 2009
Toetajad: