MOTO
Zündapp K-350 (1936)

Zündapp K-350


1936
Saksamaa


Tehnilised andmed:
Mootor: 1-silindriline, 2-taktiline, töömaht 349 ccm, võimsus 12 hj, õhkjahutus.
Jõuülekanne veovõlliga tagarattale. 4-käiguline käsilülitusega käigukast. 6-voldiline elektrisüsteem, patareisüüde.
Kütusepaak 12 l, kütusekulu 4,5 l/100km.

Ajalugu:
Eestisse sattumise asjaolud on teadmata. Eelmise valdaja lese sõnul leidnud tema abikaasa mootorratta 1946. aastal kuskilt Kautla metsast, toonud koju ja kasutanud umbes 1960. aastani. Selleks ajaks olnud ratta seisund juba nii "õnnetu", et jäänud kuuri alla seisma. Ilmselt oli mees püüdnud mootorit ja jõuülekannet remontida, kuna viimased olid demonteeritud.
Praegune omanik on mootorratta ostnud leselt 1996. aastal.

Taastamine:
Restaureerimine algas 2001. aasta sügisel. Vajalikud keevitus-, värvi-, treimis- ja koostetööd on tehtud ise vabadel hetkedel. Mõned varuosad, nagu kiigevedrud ja starteri hammasrattad, on tellitud Michael Aichnerilt Saksamaalt. Puudunud osad, nagu kummidetailid, bensiinikraan ja originaalkolvi näidis, on saadud Aleksei Popovilt Lätist. Kolvi valmistas ja silindri remontis Jüri Meltsas Türilt. Kepsu nõellaagrid valmistas Ülo Kool Tartust. Kepsupea töödeldi "Normas", kroomimise ettevalmistus on enda tehtud, vasetamine ja kroomimine tehti "Vasaras". Väntvõll on lihvitud Urmas Teearu juures, nõu ja mõnede osadega on aidanud Heino Reinjärv ja Ants Kivimägi. Kindlasti on olnud veel abilisi, kelle nimi jäi nimetamata.
Esimene sõit peale restaureerimist sai tehtud 2004. aasta juulikuus. Seega kulus töödeks peaaegu kolm aastat.
Omaniku hinnangul võiks originaalsuse tase olla ca 95%.
Mitteoriginaalsed on: PVC-isolatsiooniga juhtmed, rehvid, akupatarei, signaali nupp - tulede ümberlüliti ja esitule klaas.

Omanik:
Avo Kompus

Asukoht:
Kose, Harjumaa

Pildistatud 2006
Toetajad: