AUTO
GAZ-12B ZIM (1958)

Gaz-12B ZIM


1958
NSVL


Tehnilised andmed:
Mootor R6, töömaht 3485 ccm, võimsus 90 hj., maksimaalne kiirus 125 km/h.
Käigukast on kolmekäiguline manuaallülitusega, tagasillavedu. Kütusepaak on 80 liitrine, kütusekulu normi järgi on 14 l/100km. Ette nähtud bensiin oktaanarvuga 70. Tegelik kütusekulu jääb siiski 20 liitri kanti 100 kilomeetri kohta.
Istekohti on ees kaks, taga kas kaks või kolm, lisaks keskmises reas kaks lahtitõmmatavat istet.

Ajalugu:
Teada on, et auto oli algselt kiirabi teenistuses. Peale "meditsiiniteenistuse" lõppu sõidutas Avinurmes kolhoosi ülemusi. Mingil ajal on auto erakätesse müüdud. Praeguse omaniku isa Jaan Vahtra ostis selle 1972. aastal kolhoosi mehaanikult. Autot kasutati igapäevase tarbesõidukina kuni 1992. aastani. Siis jäi seisma, kuni 1997. aastal otsustati auto korda teha.

Taastamine:
1997. aastal otsustati esmalt alustada mootori remondiga, korrastatud sai ka käigukast. Tööd ei ole siiski sujunud ootuste kohaselt, paljutki oleks veel vaja teha. Värvkatte uuendus võeti ette 2002. aastal, liikuma sai masin alles 2006. aasta suvel. Siiski on antud isend üks väheseid Eestis veel liikuvaid ZIMe, mille välimus on Virtuaalse Vanatehnikamuuseumi piltide jaoks rahuldavas seisus.

Omanik:
Verner Vahtra

Asukoht:
Võrumaa

Pildistatud 2007
Toetajad: